top of page

Januári nekibuzdulásaink - mit NE csinálj az új évben?

Frissítve: 2022. júl. 11.


Véget értek az ünnepek, itt a január, a kellemetlen kijózanodások és a nagy fogadkozások időszaka. A decemberi ünnepek idején többségünk előre betervezetten dobja a lovak közé a gyeplőt, mondván, az egész éves önmérsékletet követően a pihenés időszaka legyen egyben a szabadságé is. Had egyek-igyak-duhajkodjak kedvemre, legalább egyszer egy évben! Nincs is ezzel baj.



A problémák akkor kezdődnek, amikor január első napjaiban bűntudatunktól korbácsolva megpróbálunk kompenzálni. Ilyenkor pánikszerűen összekukázunk a netről mindenféle „tisztító”, „méregtelenítő”, vagy a jó ég tudja miféle kúrát-programot, és nagy lelkesen belekezdünk valamelyikbe. Jobb esetben csak az egyikbe, rosszabb esetben több ilyenbe.

Mi a gond ezekkel?

Ha valami nem árt, mindössze csak értelmetlen, az nem ad felmentést azoknak, akik teljesen haszontalan programokat, vagy termékeket próbálnak ránk sózni hangzatos jelzőkkel feldíszítve.

Nézzük sorjában a legdivatosabb átveréseket!



Méregtelenítés


Életfolyamataink során számos olyan anyagot viszünk be szervezetünkbe, melyek nem hasznosíthatóak, illetve kisebb-nagyobb mértékben még károsíthatják is azt. Emellett testünkben folyamatosan anyagcsere-bomlástermékek termelődnek, melyek felszaporodva a testben mérgezési folyamatokat indítanának el, így eltávolításuk létfontosságú feladat. Több szerv, szervrendszer vesz részt a „tisztítási” folyamatban. Bizonyos anyagok kilégzés útján távozhatnak szervezetünkből, de a bőr szintén kiválasztó tevékenységgel rendelkező szerv, verejtékezés útján rengeteg bomlásterméket távolítunk el testünkből. A tápcsatorna is rendelkezik kiválasztó feladattal, de a leghatékonyabb mégis a vese. A vesék a vizelettermelésen keresztül bonyolítják kiválasztó tevékenységüket, melynek megszűnése – veseelégtelenség – esetén a beteg hetvenkét órán belül meghal.[1] Elmondhatjuk tehát, hogy testünket kiválasztó szerveink folyamatosan méregtelenítik. Ezért aztán teljesen felesleges, hogy bármiféle "méregteleíntő" kúrába fogjunk.


A kiválasztást nem lehet „fokozni”, vagy „erősíteni”. A kiválasztó szervek működése vagy megfelelő, vagy nem. Ha megfelelő, akkor nem maradnak bomlási- vagy méreganyagok a testünkben, és életben maradunk. Ha nem megfelelő, akkor meghalunk.

A görög bodorrózsa-tüske kivonat, vagy az Acai-bogyó hidrolátum dobozára hiába írják rá nagy, színes betűkkel, hogy „méregtelenítő”, valójában nem az. Ellenben a vesénk igen. De hogyan segíthetjük ténylegesen kiválasztó szerveink működését? Nagyon egyszerűen: adjunk kevesebb munkát nekik. Vigyünk be minél kevesebb olyan táplálékot a szervezetünkbe, melyek felesleges adalékanyagokat tartalmaznak, fogyasszunk kevesebb alkoholt, és mozogjunk többet. Ez a valódi „méregtelenítés” receptje: tisztább étkezés, több mozgás.



Lúgosítás


Ez az a kategória, melyről nehéz indulatok nélkül írnom. Ha létezik a világon átverés, akkor az a „lúgosító” diéták, készítmények, és egyéb csodaszerek világa.

Szóval, nagy levegő, és kezdjünk bele. Hogy tisztába tegyük a „lúgosítás” dolgát, mindenképp a homeosztázisnál kell kezdenünk. A homeosztázis az élő szervezetnek a változó külső és belső körülményekhez való alkalmazkodó képessége, amellyel önmaguk viszonylagos biológiai állandóságát biztosítják. Hat homeosztatikus tényező létezik, melyek közül bármelyik értéke kritikusan megváltozik, meghalunk. Ezek egyike az izohidria, mely a test szöveteiben kialakított pH-érték állandóságát jelenti.


Az emberi szervezet fiziológiai pH értéke nagyon szűk mezsgyén, 7,35 és 7,45 pH között mozoghat. Tehát mindösszesen 0,10 pH tartományban változhat tested folyadékállományának kémhatása. Ebből már rájöhettél, hogy a Te szervezeted is tökéletes savbázis-egyensúlyban van, ha nem így lenne nem élnél.

Ugyanis ha ez az érték 7,45 pH értéktől felefelé tér el, légúti- vagy metabolikus alkalózis lép fel, és meghalsz. Ha az érték 7,35 pH érték alá módosul, légúti- vagy metabolikus acidózis lép fel, és ugyancsak meghalsz. Ezért ne próbáld „savasítani”, vagy „lúgosítani” a testedet. A tüdőd, illetve a veséid eleve nem is engedik ezt, ha pedig mégis, akkor meghalsz.



Energizálás


Rengeteg helyen és számtalan terméken olvashatjuk ezt a csábító, jól csengő szót, csak éppen azt nehéz megtudni, mit jelent valójában. Én annyira nem tudtam értelmezni, hogy kínomban rákerestem a Google-ban.

Gyorsan kiderült: a szónak nincs jelentése.


Töltelékszó, műkifejezés, melyet leginkább ezoterikus oldalak használnak. Ergo minden termék, melyet „energizálóként” hirdetnek, egy olyan tulajdonsággal vagy funkcióval van felruházva, ami nem létezik.

De nézzük, „mire gondolhatott a költő”?

Az „energizáláshoz” leginkább hasonló kifejezés, mely valódi jelentéssel bír, az energianyerés, ami elég fontos szó. Szerveztünk három forrásból nyerhet energiát: szénhidrátokból, zsírból, és – kisebb-nagyobb nehézségek árán – fehérjéből. Vájtszemű olvasóim észrevehették, hogy valójában a három kalorigén tápanyagot soroltam fel. Igen, ugyanis kizárólag ezek az anyagok szolgáltatnak energiát Számodra, a gyógynövénykivonatok, teák, illóolajok, színes kövek, mágneses karkötők viszont EGYÁLTALÁN NEM.

Hát, ennyit az „energizálásról”.



Mit tegyünk hát januárban?

Miután ilyen szépen eltapostam az újévi megújhodás iránti elszántság lobogó lángját, joggal elvárható, hogy ajánljak valamit az általam feleslegesnek titulált diéták, kúrák, csodaszerek helyett. Négy javaslatom is van, melyekről holnap, a bejegyzés második részében olvashatsz részletesen. Kövesd továbbra is a Hirtelen negyven blogját, ahol az új éveben is igyekszem hasznos és érdekes tartalmakkal meglepni Téged!




Jegyzetek, hivatkozások:

[1] dr. Osváth Péter: Sportegészségügyi Ismeretek, Budapest, 2004. jegyzet


33 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
ATD_blog_02_másolata.png
bottom of page